Блогът на Деница

DENI4ERO

История

Тайнствените пирамиди

Пирамидите са гигантски гробници, построени от древните египтяни за прослава на техните фараони. Съществуват около 90 пирамиди, някои от които са толкова впечатляващи, че са били туристическа атракция още по времето на Древна Гърция и Рим.

Голямата пирамида

Голямата пирамида край Гиза или така наречената Хеопсова пирамида е построена преди 4500 години е най-известна от всички. Както и останалите пирамиди тя е била изградена на западния бряг на Нил, за да фокусира лъчите на залязващото слънце. Били необходими 20 години за построяването й, затова строежът й започнал още докато фараонът бил жив! Висока е 147 м. и до построяването на Айфеловата кула през 1887г. е била най-високата постройка в света. Всяка страна е дълга 230м. – повече от две футболни игрища! Във вътрешността се намира погребалната камера на фараона, която е с големината на малка къща.

Пирамидата се строяла стъпаловидно, поставяли рампа, така че каменните блокове можели да бъдат изтегляни за изграждане на следващото стъпало. За построяването на пирамидата били необходими поне 4000 занаятчии и хиляди работници. Заплащали им с храна и дрехи. Вътрешността на пирамидата била облицована с камък, който се намирал в близост до строежа, но външната част се изграждала от по-твърд камък, който бил транспортиран с лодки по Нил. Някои блокове тежали до 50 тона и били докарвани от места отдалечени на 800км. !

Фараон Тутанкамон

Тутанкамон бил един от известните египетски фараони. Когато починал на 18 годишна възраст Голямата пирамида била вече на около 1000г. В неговия саркофаг археолозите намерили златната маска.

Съкровищата в пирамидата

Когато фараонът умирал неговото мумифицирано тяло било поставяно в погребалната камера заедно с всичко, от което имал нужда в задгробния живот, там имало статуи, оръжия, дрехи, скъпоценности, мебели и дори баня. Много от тези предмети се изработвали от злато. Въпреки, че съществували фалшиви врати и коридори за объркване на крадците всички гробници, които познаваме са ограбени.

Неверояните мумии

Мумиите са изсушени тела, често на хиляди години. Думата „мумия“ произлиза от арабския термин „битум“ – вид катран. Когато арабите видели за пръв път мумифицирани тела, помислили че се покрити с битум. Ето защо мумиите били наречени така.

Мумифициране

В началото египтяните изсушавали мъртвеца като го заравяли в пясъка. След това открили вещества, които можели да изпълняват същата функция. Мумифицирането било скъпо и в началото само най-богатите хора като фараона можели да си го позволят. По късно станало много разпространено. Този, който приготвял мумиите се наричал балсаматор. Занасял тялото в лаборатория на левия бряг на Нил, а жреците контролирали работата му. Имало различни начини за мумифициране  – от най-простия и евтин до най-скъпия. Мумифицираното тяло било поставяно в три дървени ковчега един в друг, а след това в каменен сандък наречен саркофаг.

Задгробния живот

Египтяните вярвали, че един ден ще настъпи края на света и тогава мъртвите ще отидат в отвъдното. Ето защо искали да избегнат разлагането на тялото. Ако някоя част от тялото липсвала или трябвало да бъде отделена те я заменяли с парче плат или дърво, така че в отвъдния свят човек да може да използва цялото си тяло. Помислете само, дори хиляди години след мумифицирането може да се установи дали човекът е бил пълен или е бил с пъпки. Достатъчно е внимателно да се огледа мумията.

Магически формули

Накрая пренасяли саркофага в гробницата и го запечатвали. Стените на гробницата били покрити с магически формули, а при тялото слагали амулети. Имало и мебели, скъпоценни предмети и храна, т. е. Всичко, от което покойникът би имал нужда в отвъдния свят.

Когато египтолозите отворили гробниците помислили, че това са проклятия, за да плашат крадците. Всъщност тези формули служели, за да предпазят покойника по време на дългото пътуване към задгробния свят. Крадецът е трябвало да бъде много смел, за да влезе в зловещата гробница и да обезпокои мъртвеца!

Leave a Reply