Блогът на Деница

DENI4ERO

vape girl
електронни цигари, Здраве

Как преминах на електронни цигари ?

Първо искам да поздравя всички, които са решили да спрат тютюнопушенето и преклон пред онези, които са го направили от първия път. За съжаление аз не съм от тях, но за мое щастие намерих алтернатива, която не ме лишава от приема на никотин и същевременно е 95% по щадяща здравето от обикновеното тютюнопушене. Надявам се моята кратка история да помогне на мнозина, които са решели да спрат да вредят на здравето си с карцерогенни и смоли.

Как разбрах за съществуването на електронните цигари ?

Наскоро моя колежка се появи в офиса със странно устройство от което пушеше. Тя също като мен бе започнала да спортува активно и същевременно се опитваше да се отърве от вредния навик да пуши. Погледнах я странно в началото, защото устройството, което ползваше изглеждаше като дистанционно за телевизор. С несдържан смях я попитах какво е това нещо, от което пуши. А, тя съвсем спокойно ми обясни, че мъжа и наскоро започнал да пуши такова устройство и се чувствал много добре здравословно. Именно за това и тя решила да опита. Посъветва ме да опитам и аз, тъй като това би могло само да ми помогне, но не и да ми навреди имайки се предвид, че пуша около кутия цигари всеки ден.

Приятелката ми ме насочи към специализиран магазин за електронни цигари в квартала, където живея – VapeRoom.EU. (Магазина се намира в непосредствена близост до Парадайс Център) Отидох още същата вечер. Посрещна ме младо и усмихнато момче, което с голям ентусиазъм и внимание ми обясни всичко, което имах нужда да знам в този момент. Избрах устройство и превъзходна качествена вейп течност, която в следващите няколко дни пушех с удоволствие. Вейп течността, която си избрах беше Mandarin Cheesecake – Jack Rabbit 50ml. Е, какво да направя, че толко много обичам чийскейк. Не можех да повярвам, че има такова огромно разнообразие от вкусове и аромати. А вейп устройството, което взех е Smoke Nord Pod System Kit.

Какво съдържат обикновените цигари ?

Противно на общественото схващане, страшният никотин не е в никакъв случай най-вредното нещо в цигарения папирус. Най-голямата вреда за здравето, съдържаща се в обикновените цигари са въглеродният диоксид, смолите, които се отделят при горенето на напоения във всякакви химически вещества „подобрители за тютюн“. Всъщност повечето от тези химични вещества, а ако трябва да бъдем точни около 79% са силно карцерогенни и токсични, което е доказано научно. Години наред големите производители на цигари използват тези вещества за „насищане“ и „подобряване“ на тютюна. Но истина е че по този начин те се опитват да подобрят качеството на суровината и да намлят производствените си разходи, както и да предизвикат допълнителна зависимост от тютюнопушенето.

Е, сега се замислете, колко пъти на 31 декември сте си казва ли, че от следващата година ще оставите цигарите и колко време реално сте успявали да издържите.

Ако се съмнявате опитайте следния експеримент. Ако все още пушите цигари, вземете си висококачествени цигари или пури. Ще се изненадате, но ще бъде много трудно да ги пушите. Работата е там, че големите тютюневи компании импрегнират тютюна с така наречените ускорители за абсорбция на никотин. Това се превръща в един вид катализатор, който ви позволява да усетите моменталното снабдяване с никотин в кръвта, което от своя страна води пушача към наслада, защото той рязко престава да чувства никотинов глад и тялото го идентифицира с пушенето на цигара на подсъзнателно ниво. Посочвам всичко това защото при преминаването на електронни цигари този момент може да се превърне в проблем, поне така беше при мен. Защото течността за електронните цигари съдържа пречистен никотин и никаква друга химия, насочена към ускоряването на абсорбцията на никотин в кръвта. Следователно, чувството за никотинов глад не отминава веднага щом започнете да изпарявате, след около минута две.

Грешки, които можете да направите при прехода към електронни цигари

как преминах на електронни цигари, моят опит с вейп устройстватаВъз основа на собственият ми опит мога да потвърдя следното: основният плюс от спирането на обикновените цигари и преминаването на електронни е че не е нужно да се лишавате от навика си и да чувствате липса. Можете да продължите да пушите без да вредите на себе си и на тези които обичате.

Процесът на преминаване е сравнително лесен, поне при мен той бе много лек. Единствено в началото все още си търсех запалката преди да започна да пуша, но това бързо отмина. С течение на времето свикнах да изпарявам и нямах никакво желание да запаля отново. За мое учудване при едно посещение на ресторант, до моята маса бе седнал мъж, който пушеше.  Течението в затворената градина водеше дима точно в лицето ми. Не можах да повярвам изпитах ужасно отвращение от дима и преди да реша да направя забележка се засрамих. Спомних си как доскоро аз самата съм била на мястото на този човек. И много добре си спомних реакцията ми всеки пък когато някой се опита да ми направи забележка.

Много важен нюанс, при преминаването към електронни цигари е да започнете със силно съдържание на никотин между 10 – 20 мг (никотинови соли) и с течение на времето да го намалявате. Точно така направих и аз и смея да твърдя, че това беше добро решение. Високата доза никотин изравнява нивата на веществата, които съм приемала с конвенционалните цигари и по този начин организмът ми не страда от недостиг на никотин. Хубавото с намаляването на съдържанието на никотин в течностите е, че по този начин плавно намалявате нуждата си от никотин. Така в един прекрасен момент може да решите да откажете напълно зависимостта си от никотина. Към което насърчавам всеки, но за себе си мога да кажа, че едва ли ще се случи.

Малко интересна информация за електронните цигари

vape modes elektronni cigariПроучване проведено във Великобритания през 2015г. официално призна, че електронните цигари са с 95% по-безопасни от обикновените. Петте процента, който остават са свързани с никотина. Но, не забравяйте че елекронните цигари могат да се използват и без никакъв никотин. Това означава, че те по никакъв начин не биха могли да ви навредят или поне ако не сте алергични към някоя от съставките на течностите, което е малко вероятно. Течностите за електронните цигари се състоят от PG- пропилен гликол, VG- растителен глицерин и увкосители.

А, за да се запознаете с по-подробна информация за електронните цигари можете да прочетете статията – Какво трябва да знаем за електронните цигари. Изключително полезно четиво за всеки, който смята да премине от конвенционалното тютюнопушене на вейп устройства и особено за начинаещите вейпъри ;).

В Обобщение

Ако решите да направите решаващата стъпка, просто я направете! Няма да загубите, можете само да спечелите. Здравето е най-ценният актив на всеки от нас, и затова трябва да се грижим за него. И ако не можем да бъдем силни и волеви като се отказваме от вредните си навици, то поне да ги заменим с алтернативи, които да го съхранят възможно най-дълго.

Ако се чудите кой магазин за електронни цигари да посетите, за да ви консултират и да намерите това от което имате нужда. Препоръчвам с две ръце вейп магазина vaperoom.eu, който се намира до Парадайс център на ул. Рилски езера 15. НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ!

Искрено се надявам споделената от мен информация да ви е била от полза! Успех на всички решили да се борят с вредните си навици!

2 коментара

  1. Калоян

    5 юни, 2020 at 09:59

    От 20г съм пушач и мога да кажа, че след като преминах на ел. цигари се чувствам много, ама много по-добре здравословно. Първо изчезна досадната сутрешна кашлица, не се задъхвам при по-тежко физическо натоварване, няма го вече неприятният мирис на цигари навсякъде около мен. Мога да каже, че специално за мен това е най-доброто.

  2. Mariq

    9 август, 2020 at 18:04

    След като прочетох статията, реших да посетия споменатия вейп магазин – vaperoom.eu и да видя дали ще намеря нещо подходящо и за себе си. Мога само да кажа, че се съгласявам с Дени и потвръждавам, че обслужването и продуктите са на много високо ниво. Аз лично си взех вейп устройство SMOK Nord и течност на AISU. Препоръчвам на всеки, който иска да се запознае с вейпинга или иска да намери качествени вейп течности.

Leave a Reply