Блогът на Деница

DENI4ERO

Интересно, Техника

Какво представлява откриването на течове с термокамера

Що се отнася до водопроводните системи в по-старите жилища, течовете са често срещан проблем. Тъй като се намират във стените, тези течове могат да съществуват дълго време без да бъдат открити. Това може да доведе до сериозни проблеми и скъпи ремонти. Колкото по навреме бъдат установени тези течове, толкова по-бързо могат да бъдат отстранени. Тук термографските изображения могат да бъдат полезни. Независимо дали течовете са в банята, кухнята или от подово отопление вкъщи. Тези съоръжения носят топла или студена вода, инфрачервената термография може да помогне за откриване на всякакви видове течове, произтичащи от повредени тръби.

Какво представляват термографските изображения?

Термографските изображения, често пъти се наричат и инфрачервена термография. Този тип технология се използва за откриване на колебания в електромагнитния спектър в инфрачервения диапазон. Човешкото око може да интерпретира само видима светлина. Въпреки това, термичното изображение може да интерпретира дължините на вълните, които човешкото око обикновено не вижда. Откриването на течове с термокамера е изгодно и бързо, защото всичко, което е по-топло от абсолютната нула, излъчва инфрачервено лъчение.

Това се отнася дори за течностите. При подходящи обстоятелства термографските изображения могат да се използват за откриване на течове и влага. Това включва течащи повредени тръби, които иначе биха могли да бъдат пренебрегнати. По отношение на течовете на тръби, термокамерата открива малки температурни разлики, които често възникват от повредени тръби.

Намиране на течове с термокамера

Един от най неприятните проблеми в домакинството са свързани със скритите течове. Често пъти този тип проблеми се проявяват в баните и санитарните помещения, от където преминават тръбите за домакинството. При този тип проблеми, най-добрият вариант за бързото локализиране и отстраняване на проблема е с помощта на термокамера. Практиката показва, че откриването на течове с термокамера е най-ефективният, бърз и евтин способ за откриване на вик проблеми. Когато течът се прояви при дефектирала или повредена тръба, по която тече вода. С помощта на термокамерата може да се установи с висока точност мястото на възникналия проблем от повредената тръба. Това става с помощта на температурните разлики от водата и основата (материалите), в която се намира.  В зависимост от мястото на което се намира повредената тръба, дали тя е заровена или се намира във стената, оператора на термокамерата взема в предвид и настройва термографското изображение спрямо мястото, което обследва.

Често пъти течовете от заровени в земята тръбопроводи изглеждат като необичайни, аморфни форми, топлинни аномалии. По долу ще спомене няколко условия, които до известна степен определят начина, по който изглеждат течовете на термографското изображение:
1. Температурата на тръбата
2. Как са конструирани тръбите
3. От какъв материал е направената тръбата
4. Количеството течност, което се губи
5. Количеството материал между камерата и тръбата
6. Вида на материала, в който се намира повредената тръба
7. Налягането в тръбата

Има няколко основни правила, които трябва да се следват при откриването на течове с термокамера.

Термографско обследване

Често пъти течовете в закрити помещения като: бани, кухни, санитарни помещения, гаражи, подово отопление, тераси и т.н. са по- лесни за откриване с термокамера, отколкото течовете във водопроводните тръби навън. Това е така, защото закритите помещения са изолира до известна степен от директната слънчева светлина, която оказва влияние върху термографското изображение. При установяването на теча с термокамера, трябва да бъдат премахнати всички маловажни източници на светлина в обследвания периметър. Това се прави за да може да бъдат намалени смущенията от тях в максимална степен, така че на термографското изображение да бъде описана реалната обстановка.

Тъй като тръбите обикновено са изградени в прави линии с добре дефинирани мрежи, те трябва да се показват на термокамерата. Ако изглежда, че тръбата има издутина, това може да е знак за наличие на теч. На термографското изображение тази зона ще бъде обозначена в различен цвят от заобикалящата я среда. Това е така, защото водата обикновено се нагрява или охлажда, докато преминава през тръбата. Когато напусне самата тръба ще претърпи внезапна промяна температурата, което трябва да доведе до промяна на цвета на водата.

След като бъде установен теча с помощта на термокамерата, той трябва да бъде маркиран за по-нататъшно действие.

Обобщение от използването на термокамера за откриване на скрити течове

Основното предимство на откриването на течове с термокамера е удобството и бързината, с която може да бъде установен проблема. Обикновено обследването с подобен тип техника за една проблемна точка е в рамките на няколко минути. По този начин лесно би могло да се посочи конкретното място, с което потребителя ще спести пари от основни ремонти на цялата вик мрежа в дома си. Цената на подобно услуга не е скъпа сравнение с къртенето, ремонта и поправянето на цели участъци от тръбни мрежи.

Leave a Reply