Личностно развитие

Как да се справим със стреса и да бъдем успешни

Устойчивостта на стрес е изключително важно качество, независимо за коя професионална сфера се отнася. Начинът по-който реагираме на трудностите, може да бъде показателен за това, дали можем да бъдем успешни ръководители. Предприемачът Алекс Пейли предлага 9 съвета за справяне със стреса.

Върнете се към задачата със свежи сили

Всеки от нас е изпадал в ситуация, в която гледаме празният екран на компютъра без да знаем какво да напишем в документа. Не сме в състояние да подредим мислите си и да съставим понякога и съвсем рутинен имейл. Това е свързано с невъзможността да се съсредоточим в този момент. Какво да правим в такива моменти? Спрете, починете и се върнете отново към задачата по-късно със свежи сили.

Отложете го за по-късно

Много предприемачи правят същата грешка: те отговарят на всяка молба или проблем веднага. Имат чувството, че отговорът им се изисква незабавно в противен случай компанията ще се разпадне. Всъщност извънредните ситуации са рядкост. Не е необходимо да отговаряте веднага на всяко писмо или съобщение. Понякога е по-добре да уведомите хората, че не трябва да очакват незабавна реакция от вас. Така вашият екип ще бъде по-независим, а вие няма да се уморявате ненужно.

Не позволявайте да бъдете ръководени от емоциите

Когато човек изпада в състояние на тревожност, той взема необмислени и много често погрешни решения, които могат да му костват много. Това са хора, които са ръководени от емоцията, а не от разума. Когато започнете да усещате, че емоциите надделяват над вас направете крачна назад. Запитайте се: ще съжалявам ли за това решение утре? Обикновено отговорът е ДА.

Не мислете за отмъщение

Трябва да бъдете наясно, че конкурентите не спят и постоянно търсят начини да атакуват бизнеса ви. Най- добре е да реагирате спокойно на подобни ситуации.

Стресът предизвиква гняв и желание за отмъщение. Отмъщението ще ви отклони от основните цели, които преследвате в дългосрочен период. Загубата на фокус може да бъде задълбочена с желанието за ответни действия и това да допринесе за негативните резултати в последствие. Най-добрият вариант за действие е да запазите спокойствие и да се съсредоточите върху действията, които ще бъдат от полза за прогреса на компанията ви.

Не преувеличавайте

Често пъти дребни и незначителни проблеми изглеждат като непреодолими за хората, които трябва да се справят с тях. В не малко случай, това е така поради хроничният стрес натрупан върху човека.

Когато се почувствате притеснени, поради факта, че даден проблем изглежда като краят на света си припомнете, че не бива да губите спокойствие. Само по този начин ще бъдете в състояние да се справите със ситуацията.

Използвайте стреса за да подобрите себе си

Ето и една малка тайна: стресът може да мотивира човека, ако се използва правилно.

Ще странете много по-устойчиви и издръжливи, ако срещнете стреса лице в лице и го преодолеете с рационални решения.

Разпределяйте работата си на малки задачи

Стресът често пъти се поява в моменти, когато ви се струва, че работата е твърде много и не можете да се справите с нея.

Вместо да започнете работа по целият проект наведнъж, разпределете го на малки задачи.

Започнете да изпълнявате по-малко сложни задачи и ще се придвижите напред по-бързо. Правете всеки ден списък със задачи, които трябва да изпълните до края на деня.

Спортувайте

Спортуването е един от най-добрите начини за намаляване на стреса. По време на спортните активности концентрацията на ендорфини в тялото се увеличава, поради което започваме да се чувстваме по-добре, съответно и по-спокойни.

Намалете ненужния шум

Последният ми съвет е най-важният. Мнозина отделят прекалено много внимание на всяко мнение или критика към себе си и често пъти това ги разстройва. Това не си струва да се прави.

Потърсете хора, които ви карат да вярвате в себе си и се вслушайте в техните съвети. На останалите не обръщайте внимание.

Всеки управлява стреса по свой начин и ефективността от това управление е различна при всеки един. Основното решение за справяне със стреса е да вземем сериозно, задачата за справяне с него. От това вашият бизнес, екип и живот ще се подобрят.

1 Comment

  1. Ivan

    29 април, 2020 at 21:25

    Инресна и много полезна статия! Пожелавам успех на блога и очаквам с нетърпение още полезни четива.

Leave a Reply