Блогът на Деница

DENI4ERO

абсолвентска шапка за дипломиране
Интересно

Същност и значение на абсолвентската шапка за дипломиране

Едни от най-приятните и незабравими години са студентските години. Това е време на постижения и лични научни открития. Студентските години са времето през което за 5-6 години човек напълно се предава на знанията. През времето на обучение човек очаква с трепет и копнеж края на своето обучение и празничната церемония по дипломирането. Широко разпространена традиция в Европа и САЩ е студентите да бъдат облечени със специално церемониално облекло състоящо се от тога и абсолвентска шапка по време на церемонията по връчването на дипломите. Провеждането на церомията по този начин се забелязва и в редица университети в нашата страна.

Какво представлява абсолвентската шапка

Абсолвентската шапка за дипломиране е част от официалното академично облекло, което се носи от завършващите студенти по време на церемонията по дипломирането. Традиционно се свързва с успешното завършване на степен, висше образование, официални академични среди и научни степени и постижения. Абсолвентската шапка или така наречената „шапка за дипломиране“ се е превърнала в символ на знанието и източник на вдъхновение. Тя представлява черна квадратна шапка с пискюл, който виси свободно отстрани на шапката.

История на абсолвентската шапка

Академичните церемониални облекла започват своята история от 12 и 13 век, когато са се появили първи висши училища в Европа. Студентите и преподаватели обикновено носели дълги църковни роби, заради силното влияние на духовенството по това време. Именно за много от първите професори били свещеници, монаси или духовници. Историците вярват, че учените са носили дълги дрехи и качулки, за да се затоплят в каменните сгради, които били неотопляеми.

Абсолвентската шапка за дипломиране се е променяла през вековете и е преминала през много вариации. Най-разпространеният стил е шапката на калфа, която била съчетавана със стандартни тоги за дипломиране. Смята се, че тези шапки са навлезли в академичната практика през 15-ти век, развивайки се от шапки, известни като барети, използвани от католическите духовници, учени и професори. Произходът на баретите датира от 1311 г. в църквите.

Въпреки споровете между редица учени за произхода и традицията на шапката за дипломиране, стилът й остава популярен и днес в повечето университети по света.

Пискюла на абсолвентската шапка

пискюл абсолвентска шапка за дипломиране

Пискюла на шапката е неотделима част от нейната цялост. Той има своето значение и роля в церемонията по дипломиране на студентите.

Във Великобритания пискюла е по-къс и се събира върху шапката за дипломиране. Американският стил е малко по-дълъг, събран на шнур и прикрепен с копче към средата на шапката. При церемониите по дипломиране в САЩ страната, на която виси пискюлът има много важна роля. Тя показва какво е акадимичното ниво на човека. Понякога тя е еднаква за всички студенти на церемонията, а в други случаи се различава в зависимост от нивото на завършено образование от студентите. От дясната страна носят бакалаврите преди да получат дипломите си, а аспирантите и магистрите носят пискюла си от лявата страна. Това означава, че студента носи пискюла си от дясно, докато получи дипломата си и след това го премества от ляво.

При бакалавърските специалности пискюлът може да бъде в различен цвят от черния, какъв то е бил през вековете. През 1896 година повечето колежи и университети в САЩ приеха единен академичен кодекс, регулиращ академичното облекло. В кодекса е посочен конкретен цвят за всяка бакалавърска специалност. Единствено златният пискюл е запазен за онези, които имат право да носят докторската тога.

От къде мога да купя абсолвентска шапка и тога за дипломиране

Всеки абсолвент може да си закупи своята академична шапка и тога от специализираните магазини за академични облекла. Един от големите и популярни магазини за академични облекла у нас, от където всеки може да си купи абсолвентска шапка и тога е diplomirane.bg . Абсолвентите на редица университети в страната и чужбина избират за своята церемония продуктите на фирмата „Дипломиране“. Компанията предлага и церемониални шалове с емблемите на университетите в България, както и специалната възможност за ушиване на академично облекло по поръчка.

 

 

 

Leave a Reply