Блогът на Деница

DENI4ERO

Интересно, История, Кулинарни рецепти

Пожарски кюфтенца

Днес ще споделя със Вас една от любимите ми рецепти за кюфтенца. Тя е традиционно руска рецепта с прелюбопитна история, която също ще разкажа по-долу. Ястието се приготвя много бързо и лесно. С него със сигурност ще зарадвате любителите на кюфтенца.

Продукти: една средно голяма кокошка, 5-6 филии пшеничен хляб, 1/2 чаша мляко, 3-4 яйца, 100 г краве масло, 1 чаша галета, сол и черен пипер на вкус.
За соса: 2—3 моркова, 1 малка ряпа, 1/2 чаша зелен грах, 1/2 чаша мляко, 2 супени лъжици брашно, 30 г краве масло.

Кокошката се почиства от кожата и месото се обезкостява. Кокошето месо (без костите) се прекарва през месомелачка, прибавя се накиснатият в мляко и леко изстискан хляб, половината краве масло, посолява се, поръсва се с черен пипер и сместа отново се прекарва през месомелачка. Сипва се останалото мляко и всичко хубаво се омесва. Каймата трябва да бъде пухкава, но такава, че да може да се правят от нея кюфтета.

Каймата се разделя на парчета по 100—120 г, от които се оформят овални кюфтета, дебели един пръст. Всяко кюфте се овалва в яйце, после в галета и се изпържва в тиган с краве масло.

Най-подходяща гарнитура за тези кюфтета са зеленчуци, приготвени с млечен сос. За целта в тиган с разтопено краве масло се изпържват 2 супени лъжици брашно. Това брашно се разрежда в 1/2 водна чаша мляко. В тигана се слагат ситно нарязаните зеленчуци, добавят се краве масло, 1 водна чаша мляко, посоляват се и се задушават до омекване. След това се добавя соса и се оставя да кипне. Кюфтетата се покриват със зеленчуците и млечния сос и се украсяват с магданоз или копър.

История на „Пожарските Кюфтенца“

Веднъж руският цар, най-вероятно Александър I, спрял в малкото градче Осташково, разположено край езерото Селигер. За най-добра гостилница в града се смятало заведението на Пожарски. На него поръчали да приготви закуска за царя. Сред останалите ястия в менюто били включени кюфтета от телешко месо.

Гостилничарят изпаднал в отчаяние: той не успял да намери телешко, а генерал-адютантът не искал и да чуе никакви оправдания.

Тогава, посъветван от мъдрата си жена, гостилничарят се решил на измама: направил кюфтета от кокоше месо, които да приличат на телешки, и ги поднесъл на царската трапеза. Ястието така се харесало на царя, че той заповядал да наградят гостилничаря и неговата жена, а кюфтетата да включат в менюто на царската кухня.

Щастливият гостилничар толкова се възгордял от царската похвала, че заръчал за своето заведение нова табела с надпис: „Пожарски, доставчик на двора на негово императорско Величество“. Оттогава работите му потръгнали и скоро той се преселил в град Торжок, където на оживено място открил хотел и нова гостилница.

Торжок е разположен по пътя от Петербург за Москва и по всяка вероятност Александър Сергеевич Пушкин, който неведнъж е пътешествал по този маршрут, се е спирал в гостилницата на Пожарски и естествено е опитвал знаменитите кюфтенца. Във всеки случай той ги е увековечил в стихотворения си пътеводител, предназначен за неговия приятел Сергей Александрович Соболевски:

На досуге отобедай
У Пожарского в Торжке,
Жареных котлет отведай
И отправься налегке.

 

Leave a Reply