Блогът на Деница

DENI4ERO

Интересно

20 интересни факта за цигарите

 1. Един от 10 редовни пушачи умира от рак. Около 90% от случаите на рак на белия дроб са свързани с тютюнопушенето.
 2. Тютюнопушенето усилва в значителна степен негативното въздействие на някой други фактори върху здравето на човека, като алкохола, вирусните инфекции, грипа и т.н.
 3. Преди 100 години някои лекари съветвали бременните си пациентки да пушат по време на бременността, за да не надебеляват.
 4. 95% от пушачите, които са опитвали да окажат вредния навик го правят след инфаркт на миокардата. По-добре късно отколкото никога.
 5. Способността на никотина да намалява риска от развитие на болестта – Алцхаймер е мит, експлоатиран от тютюневите компании в тяхна полза.
 6. Отказът от тютюнопушенето е по-лесно, отколкото звучи. Повече от 60% от отказалите се, твърдят, че ако са знаели че е толкова лесно са щели да го направят по-рано.
 7. Алън Кар, автор на една от най-популярните книги за това как да откажем тютюнопушенето „Easy way to Stop Smoking“ почина от рак на белите дробове през 2006г., въпреки че не е пушил 20 години.
 8. През 1588г. жител на Вирджиния на име Томас Хариет започва да насърчава ежедневното тютюнопушене като начин за подобряване на здравословното състояние на човека. За съжаление, не след дълго самият Томас умира от рак на носа.
 9. Днес в света има около 1,1 милиарда пушачи. Всяка минута по света се купуват по 10 милиона къса цигари.
 10. Според официалната статистика почти 30% от хората в Европа пушат и повечето от тях пушат средно по 15 цигари всеки ден. Сред мъжете консумацията на тютюн е 48%, сред жените 12,6%.
 11. Цигареният филтър може да изглежда като бял памук, но е направен от синтетичен материал, който се разлага от 2 до 10 години и същевременно запълва почвата с токсични вещества ит тютюневият дим.
 12. Никотинът, съдържащ се в 5 цигари, е достатъчен за да убие човек. Но тялото не е в състояние да поеме всичкото това количество и за това абсорбира малка част от него.
 13. Терминът „тютюнопушене“ се появява едва в края на 17-ти век, преди това се наричало „сухо пиене“
 14. Никотинът е кръстен на Жан Нико, френски посланик в Португалия. Той подарил растението на Катерина Медичи във Франция, Тя твърдяла, че то има медицинска стойност. До края на 16-и век много хора в Испания, Португалия, Италия и Англия вече познавали тютюна.
 15. Тютюневият дим съдържа арсен, формалдехид, олово, азотен оксид, въглероден оксид, амоняк и около 43 други известни канцерогенни.
 16. Тютюнът и тютюневият дим съдържат повече от 3000 химически съединения, някои от които са канцерогенни, тоест могат да повредят генетичния материал на клетката и да причинят растеж на раков тумор.
 17. Двама от най-популярните актьори, участвали в популярните реклами на Marlboro Man, починали от рак на белия дроб. След което цигарите Marlboro получили прякора “Каубой убиец”
 18. Малко известен факт за Хенри Форд е че той е бил активист за борбата с цигарите. Заедно с Томас Едисън, който също бил противник на тютюневия дим, отказвали да наемат работници, които пушат.
 19. След дълга конкуренция с Coca Cola, марката Marlboro е призната за най-скъпата потребителска марка през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век. Тя се оценявала на 30 милиарда щатски долара.
 20. Тютюнопушенето произхожда от религиозни церемонии в Америка. Първоначално с тютюнопушене се занимавали единствено шаманите и жреците.

Leave a Reply