Блогът на Деница

DENI4ERO

Копирна машина
Техника

Как да изберем копирна машина

Всеки от нас е виждал в офисите на големи компании печатащи устройства с внушителни размери. Тези печатащи „чудовища“ се неизменна част от офис обзавеждането на всеки голям офис. Поради производствените си и функционални способности тези копирни машини осигуряват надеждност и бързина при копиране и принтиране, което е от изключително важно значение за всяка администрация. Но, какво всъщност представлява копирната машина и как да изберем такава за собствените ни нужди ще разгледаме по-долу.

Какво представлява копирната машина

Копирната машина е специално технологично устройство за възпроизвеждане на графично копи на документ, графика, рисунка и всякакви други печатни изображения. Най масовият тип машини от този клас са снабдени със сканиращо устройство, факс (по избор) и принтиращо устройство. На пазара в момента могат да се откроят два основни типа копирни машини, според основната технология за печат, която използват. Това са електрографски (аналогови) и цифрови.

Видове копирни машини

Аналоговите устройства са иградени на базата на специален фотодрум, с помощта на който протича процесът по прехвърляне на информацията (графичното изображение) върху хартията. Някой потребители предпочитат тази технология, заради надеждността й и улеснената поддръжка на устройството. Алтернативата на тези остарели технологично устройства са цифровите копирни машини. Повечето от тези машини притежават редица функционалности и екстри. Например, те са снабдени със скенери, вътрешна памет, броячи, възможности за отдалечен достъп и печат и т.н. Документите се сканират, преобразуват в дигитален файл, който се записва в паметта на машината и оттам се отпечатва. Именно вторият тип копирна техника са и най-разпространените машини в момента. Те могат да се срещнат в администрации, държавни ведомства, корпоративни отдели и много други.

Избор на машина

избор на копирна техника

Когато избирате копирна машина, първо трябва да определите внимателно какви са вашите нужди от подобен тип устройство. При големи обеми работа задължително купувайте високоефективни модели, които няма да прегреят или да аварират по време на работата. Трябва да се отбележи, че при такива устройства пълненето и почистването на касетата ще бъде по-скъпо, но за сметка на това единичното копие ще бъде със по-ниска себестойност от по-евтините устройства.

Ако устройството, което избирате е за домашна употреба може да обърнете внимание на по-малките и евтини устройства, които се срещат в почти всички големи магазини за компютърна техника.

Много важно при избора на печатащо устройство е да изясните приблизителният си месечен обем на работа. Тъй като има модели, проектирани за 500 копия на месец, а за големите офиси съвременните производители като Xerox предлагат копирни машини с капацитет до 20 хиляди копия. За да се гарантира координираната работа на служителите в офиса, е необходима копирна машина с достатъчен обем на работа и висока скорост за нейното изпълнение.  Така служителите няма да се налага да стоят на опашка и да чакат, губейки ценно време. Скоростта от 20-40 копия в минута е добра за среден и малък офис.

Презареждането на консумативите при копирната машина не се различава съществено от познатото на всеки презареждане на принтер.  Основните консумативите тука са: тонер касети, хартия, както и барабанен модул, който трябва периодично да се проверява и при необходимост да се сменя. Не бива да пестите от такива подробности, защото повредата на устройството поради не навременна профилактика или влагането на нискокачествени компоненти ще ви струва скъпо. Необходимо е да се доверявате на лицензирани и акредитирани сервизи за копирна техника. Единствено по този начин ще бъдете сигурни в качеството на извършената работа и вложените материали и консумативи.

Leave a Reply